Przejdź do treściOtwórz panel dostępnościPrzejdź do nawigacji głównej
Dziś jest: czwartek, 13 listopada.
9 października, 2025 (Czytano: 480)

Karp po Karsku

Prezentujemy wyjątkowy przepis z książki kucharskiej X edycji Bitwy Regionów, która zawiera 16 najlepszych dań regionalnych z całej Polski. Jednym z nich jest Karp po Karsku – potrawa o wielopokoleniowej tradycji, przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Swoje lata świetności danie przeżywało już ponad pół wieku temu, a dziś – dzięki zaangażowaniu gospodyń z Kars – powróciło w nowej odsłonie. Karp po Karsku reprezentował województwo świętokrzyskie w prestiżowym ogólnopolskim konkursie Bitwa Regionów.

Do przygotowania potrawy wykorzystuje się najlepszego karpia, hodowanego w stawie Stowarzyszenia Karsy Razem w Karsach Dużych. Staw ten został zrewitalizowany dzięki wsparciu LGD Królewskie Ponidzie oraz Samorządu Miasta i Gminy Pacanów.

Dzięki pasji i zaangażowaniu lokalnej społeczności powstał wyjątkowy produkt regionalny o niepowtarzalnym smaku i bogatej historii.

Zachęcamy do przygotowania Karpia po Karsku według naszego regionalnego przepisu – i życzymy smacznego!

Karp po Karsku

/Karsy Razem/

Udostępnij:

Dostępny samorząd