Karp po Karsku
Prezentujemy wyjątkowy przepis z książki kucharskiej X edycji Bitwy Regionów, która zawiera 16 najlepszych dań regionalnych z całej Polski. Jednym z nich jest Karp po Karsku – potrawa o wielopokoleniowej tradycji, przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Swoje lata świetności danie przeżywało już ponad pół wieku temu, a dziś – dzięki zaangażowaniu gospodyń z Kars – powróciło w nowej odsłonie. Karp po Karsku reprezentował województwo świętokrzyskie w prestiżowym ogólnopolskim konkursie Bitwa Regionów.
Do przygotowania potrawy wykorzystuje się najlepszego karpia, hodowanego w stawie Stowarzyszenia Karsy Razem w Karsach Dużych. Staw ten został zrewitalizowany dzięki wsparciu LGD Królewskie Ponidzie oraz Samorządu Miasta i Gminy Pacanów.
Dzięki pasji i zaangażowaniu lokalnej społeczności powstał wyjątkowy produkt regionalny o niepowtarzalnym smaku i bogatej historii.
Zachęcamy do przygotowania Karpia po Karsku według naszego regionalnego przepisu – i życzymy smacznego!
/Karsy Razem/


